Selasa, 16 Oktober 2012

MANGKUK TAUHU


Salam bahagia buat semua ...
Hari ini yang penuh dengan rasa bahagia(ayat jiwang lara saya!),entri resepi Mangkuk tauhu yang telah di buat petang semalam,bosan duduk keseorangan di hujung minggu kerana semua orang balik kampung. 
Sedap di makan dengan sos cili dan jus oren segar.

MANGKUK TAUHU
Sumber:sinaranmenu.blogspot.com/Puan Ros.thanks.
Bahan-bahan
    ,
  • 2 paket tauhu kering 
  • 200 gm minced chicken   saya guna minced meat
  • 1 biji tauhu pejal(tukar dgn udang jika suka)
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 pokok daun bawang dipotong halus
  • beberapa biji cili padi (sebanyak yang disukai) dipotong halus
  • 5 sudu besar bread crumb 
  • 1 biji cili hijau dipotong halus
  • 1 kiub ayam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu sos Lea and Perins  
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • 3 biji telur
Cara membuatnya
  • Buat potongan bentuk + dibahagian atas tauhu(no.1).Korek keluar sedikit bahagian dalam tauhu dan terbalikkan bahagian dalam tauhu menjadi bahagian luar untuk membentuknya seperti mangkuk bagi memudahkan kerja memasukkan inti(no.2)
  • Campurkan semua bahan didalam sebiji mangkuk.Pecahkan telur dan gaul rata.
  • Sudukan inti kedalam tauhu dan ratakan permukaannya.(no.3)
  • Panaskan 1 1/2 cawan minyak masak dan goreng tauhu dengan api sederhana.
  • Balik-balikan tauhu hingga semua bahagian garing.Angkat dan toskan minyaknya.
  • Siap untuk dihidang bersama nasi atau makan begitu sahaja.Hidang bersama sos kegemaran anda . 
                                   

Note: 1- Boleh dicampurkan  hirisan daun kesum jika suka.
          2- Tauhu ini boleh digoreng atau dikukus mengikut pilihan masing-masing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan