style="text-align: center"

Isnin, 15 Oktober 2012

TERUNG KICAP PEDAS

Salam bahagia buat semua...
Wordless...otak dok setting nak tidur!.taip resepi terus..

TERUNG KICAP PEDAS
Sumber:CMG

Bahan-bahan
  • 2 biji terung biru
  • 1 genggam ikan bilis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 2-3 titik minyak bijan
Hiasan
  • hirisan daun bawang
  • cili merah-buang biji dan dadu kecil
Bahan tumbuk lumat
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah
  • 6 bii cili padi
 Cara membuatnya
  • Terung di buang sedikit kulitnya,hiris serong dan rendam.Ikan bilis direndam 10 minit,toskan dan perah sedikit.
  • Toskan terung tadi dan lap kering dengan kitchen paper. Panaskan non-stick pan,tuang 1 sudu besar minyak zaitun/minyak masak,ratakan dan masukkan terung.
  • Goreng hingga terung lembut dan keperangan pada kedua-dua bahagian dengan api kecil.Angkat dan susun dalam bekas sesuai.
  • Ikan bilis di goreng sehingga garing.Ketepikan.
  • Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kicap manis,kacau dan tuang sedikit air.
  • Masak hingga pekat,gunakan api kecil.Akhir sekali masukkan minyak bijan,kacau rata dan matikan api.
  • Tuangkan kesemuanya ke atas terung,ratakan dan tabur ikan bilis goreng,hirisan daun bawang dan cili merah yang di dadu tadi.
  • Hidangkan segera bersama lauk lain dan nasi putih atau bubur nasi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan