style="text-align: center"

Rabu, 2 Januari 2013

APPLE CRUMBLE


Salam bahagia buat semua...
Kebiasaanya saya membuat Apple crumble dalam bekas kaca besar tahan panas tapi kali ini saya cuba letakkannya pula di dalam acuan kertas empat segi kecil supaya senang di makan.Ambil satu dalam peti ais,letak satu sudu ais krim dan nikmatinya sambil membaca buku!.

APPLE CRUMBLE
Sumber:Hanamemorries.blogspot

Bahan-bahan untuk crumble
  • 150 gm.tepung gandum
  • 50 gm.gula
  • 110 gm .mentega sejuk dari peti ais
  • sedikit garam
  • 4 sudu besar nestum  saya tambah
Untuk inti
  • 3 biji epal-kupas dan potong dadu
  • 2 sudu makan gula perang
  • 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 2 sudu besar almond nib   saya tambah
  • 2 sudu besar kismis           saya tambah
Cara membuatnya
  • Satukan semua bahan crumble,gaulkan perlahan-lahan dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.Ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain,satukan semua bahan inti dan gaul sebati.Masukkan ke dalam mangkuk tahan panas atau bekas kecil pilihan.tutupkan inti dengan menaburkan crumble tadi.Bakar pada suhu 180'C selama lebih kurang 30-40 minit atau sehingga bahagian atas crumble berwarna keperangan.
  • Hidangkan dengan ais krim atau sos kastard jika suka.Kalau suka makan sejuk,masukkan ke dalam  peti ais terlebih dahulu.

5 ulasan:

  1. Cantiknya... nampak sedaplah Suzana! teringin pula nak cuba!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amie..cubalah mudah sahaja

      Adda..try buat sendiri lagi best makan.

      Padam
  2. lama dh xmkn apple crumble..selalu beli jer..nk wat sendiri xpndai..huuhuh

    BalasPadam
  3. apple crumble pai always be my feberat tau...sedap nampak ambik satu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. ambil la,silakan..thanks a lot sudi jadi kawan saya di dapur ini.tentu lebih meriah.

      Padam