style="text-align: center"

Rabu, 23 Januari 2013

AYAM GULUNG BAYAM

Salam bahagia buat semua...
Selamat bertemu kembali di disini.Sudah sepuluh hari tidak bersiaran kerana mengalami masalah gangguan internet.Pada mulanya saya bertangguh dan tangguh lama-lama saya pun stress tak dapat nak menulis. Terpaksalah hubungi TM service kat talian 100.Selepas dua pekerjanya datang ke rumah barulah semuanya pulih.Harap-harap tiada lagi masalah selepas ini.Alangkah bagusnya jikalau macam kat Korea satu negara ada internet.
Resepi untuk hari ini adalah Ayam gulung bayam.Sedap di makan bersama sos pilihan.Resepi yang amat simple.

AYAM GULUNG BAYAM
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 2 keping dada ayam
  • beberapa helai daun bayam hijau
  • serbuk lada hitam
  • serbuk lada sulah
  • minyak zaitun/minyak masak
  • sedikit garam
  • daun salad
Cara membuatnya
  • Potong nipis dada ayam ,letak di antara dua helai plastik wrap dan ketuk supaya ia jadi menipis dan lebar.
  • Alaskan beberapa helai daun bayam dan mula menggulung dengan kemas.Ikat dengan benang di tiga bahagian iaitu di kedua-dua  hujung dan tengahnya.
  • Perasakan dengan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam serta sedikit garam.Biarkan seketika.
  • Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali non-stick dan goreng gulungan dada ayam di kedua-dua belah sehingga masak. 
  • Selepas masak buka benang yang mengikat ayam tadi dan potong serong.
  • Hidangkan bersama sos cili thai yang di campur bersama kicap manis dan daun salad.Boleh juga di makan bersama sos lada hitam.   
cerita tentang ayam gulung..
Kebiasaannya kita memanggil chicken roll atau ayam gulung.Selain kelazatannya,ayam gulung menampilkan 
keistimewaan di mana ia boleh di padukan dengan berbagai bahan lain.Contohnya gulungan yang di kombinasikan dengan daging atau sayuran lain.
Proses memasak gulungan di lakukan dengan pelbagai cara,di kukus,di bakar dan goreng.Untuk yang di goreng,gulungan memerlukan lapisan seperti putih telur atau serbuk roti supaya ayam tidak menjadi kering dan keras.

2 ulasan:

  1. assalam
    nampk sedap dan satu kelainan jg ni
    tq share resepi

    BalasPadam