Resepi asalnya menggunakan ayam tetapi dalam peti ais cuma ada daging,rajin sangat nak buat saya tukar bahan utamanya kepada daging tetapi masih menggunakan resepi yang sama.Sedap di makan dengan nasi panas.
DAGING GORENG BIJAN
Sumber:mamakitchen-makcikmanggis .blogspot
- 3 keping dada/peha ayam boneless atau1/2 ekor ayam potong kecil
- *1 sudu makan kicap cair
- *1 sudu makan cuka
- *1/2 sudu makan minyak bijan
- *1 sudu kecil gula
- *garam dan lada sulah
- 2 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras/tepung jagung
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing-masing
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
1/4 cawan air
bijan sangai - utk tabur
capsicum merah,kuning hijau saya tambah
Cara membuatnya
- Gaul ayam/daging dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
- Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung/tepung beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
- Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
- Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
- Masukkan ayam dan capsicum serta di gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.
Salam sue..sedap mkn dgn nasi panas nie...
BalasPadammari ambil Zila saya bagi sikit he..hee
PadamMMMMM...wangi bau minyak bijan.
BalasPadammemang wangi.. baunya membuka selera..
Padam