style="text-align: center"

Ahad, 13 Oktober 2013

BISKUT BADAM NESTUM

As-Salam buat semua..
Saya bercuti bermula dari hari Ahad sehingga rabu.He..he buat biskut untuk Hari Raya Aidil Adha...nak menghabiskan bahan-bahan stok yang masih ada dalam bulan yang lepas.Biskut ini nampak ringkas sahaja dan teksturnya agak rangup kerana di tambah dengan nestum dan badam.

BISKUT BADAM NESTUM
Sumber:Majalah Saji Ogos 2013.

Bahan-bahan
1 cawan nestum
1/2 cawan serbuk badam
250 gm mentega
250 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
150 gm gula aising
1 sudu teh esen vanila
kuning telur-untuk sapuan
badam keping-untuk hiasan

Cara membuatnya
  • Campurkan mentega dan gula aising kemudian pukul hingga kembang.
  • Masukkan semua bahan-bahan lain,uli hingga jadi doh.Jika doh agak lembik,tambah sedikit tepung hingga dapat doh yang tidak melekat di tangan.
  • Canai doh yang telah siap dan tekap  dengan acuan yang sesuai.
  • Susun biskut di atas dulang dan sapukan kuning telur dan hiaskan dengan kepingan badam.
  • Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga masak dengan suhu 160'C.
  • Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan