style="text-align: center"

Khamis, 17 Oktober 2013

CUCUR KETAM

 As-Salam buat semua..
Jumpa resepi ni kat blog Izah Daut,teringin cuba membuatnya sebab nampak sedap dan rangup tambahan pula dicicah dengan sos kegemaran ,lagi seronok makan ramai-ramai.Kalau harap anak nak makan sosej ketam begitu sahaja jangan haraplah.Lastly buat cucur habis juga jejari ketam saya dalam peti sejuk tu!.

CUCUR KETAM
Sumber:Izah Daut

Bahan-bahan
1 1/4 cawan tepung gandum
10 batang jejari ketam
1/2 biji bawang besar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 / sudu teh garam
3/4 sudu teh baking powder-sudu rata
1/2 sudu kecil pati ayam
1/4 cawan air
1 biji telur

Bahan saya tambah.
1/2 batang lobak merah parut
2 pokok daun bawang-hiris halus

Cara membuatnya
  •  Masukkan air,telur.bawang besar dan kisar bahan tadi
  • Dalam mangkuk besar masukkan tepung,baking powder,garam,pati ayam,serbuk, lobak merah-parut ,daun bawang  dan jejari ketam di potong dadu dan gaul rata.
  • Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah di kisar tadi.Kacau sebati.
  • Kemudian masukan ke dalam peti ais selama 20-30 min..
  • Panaskan minyak scukupnya dan bolehlah di goreng cucur tadi sehingga warna kekuningan dan masak.
  • Hidangkan dengan sos pilhan.

4 ulasan:

  1. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 63
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal buat tenkubutang.thanks sudi follow..kita dah follow blog awak nice!.

      Padam
  2. salam kak..

    em,sedapnya makan cucur ketam..Nampak simple ja resepi..bleh la buat jugak nanti ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba lah buat ,lepas satu-satu nanti masuk mulut!

      Padam