style="text-align: center"

Rabu, 30 Oktober 2013

POPIA JEJARI KETAM BERKEJU


As-Salam buat semua...
Saya buat Popia jejari ketam ini untuk di makan pada waktu petang,cicah dengan sos best jugak.Rangup saja bila di kunyah tambahan pula ada cheese kat dalam gulungannya lagi bertambah enak!.Di dalam resepi sebenar ia menggunakan jejari ketam yang di hiris halus tetapi saya telah meletakkan sebatang jejari ketam yang telah di celur sebentar dalam setiap gulungan popia.

POPIA JEJARI KETAM BERKEJU
Sumber:CMG

Bahan-bahan inti
3/4- 1 cawan parutan sengkuang
1 batang lobak merah-hiris halus
1 cawan kubis bulat-hiris halus
1 biji bawang besar-dadu
2 ulas bawang putih-cincang halus
7 batang jejari ketam
garam secukup rasa
1/4 sudu teh minyak bijan
1 tangkai daun bawang/sup-hiris halus     saya tambah

Bahan-bahan lain
20-22 keping kulit popia
keju cheddar yang di hiris kecil memanjang
1 biji telur-pukul sedikit sebagai bahan pelekat
beberapa helai daun salad buttehead-optional
sos cili untuk mencicah.

Bahan-bahan sos cili
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
3 sudu besar cuka
1/3 cawan gula atau secukup rasa
sedikit garam
1 sudu teh tepung jagung campur 1/4 cawan air-kacau rata
sedikit bijan-di sangai harum

*saya menggunakan sos pencicah yang di campur dengan sedikit kicap manis Heinz dan tambah air panas.Kemudian tabur bijan.
Cara membuatnya
Untuk inti popia
  • Panaskan sedikit minyak dalam kauli,tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum dan layu.
  • Masukkan jejari ketam,sengkuang(perah sedikit airnya) dan lobak merah.Kacau rata.
  • Masukkan kubis dan minyak bijan.Kacau dan masak hingga layu.
  • Tambah sedikit garam,kacau rata dan matikan api.Biar inti sejuk
Untuk popia jejari ketam berkeju
  • Ambil sekeping kulit popia,sudukan 2 sudu teh penuh inti,letak hirisan keju cheddar,gulung popia hingga menutupi inti,kemudian lipat bahagian kanan dan kirinya ke dalam dan sapu dengan bancuhan telur pada hujung kulit popia yang terbuka.
  • Buat kaedah yang sama untuk baki kulit popia ,inti dan keju hingga habis.
*Cara saya buat
Ambil kulit popia ,letak inti kemudian letak sekeping jejari ketam dan letakkan keju di atasnya.Gulung dengan kemas seperti cara di atas.
  • Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam.Goreng popia dan balik-balikkan agar masak sekata.
  • Bila warna popia jadi kuning keemasan,angkat dan toskan.
  • Hidangkan bersam sos cili dan daun salad.
Untuk sos cili
  • Kisar cili,bawang putih dengan 1 cawan air hingga halus.
  • Tuang ke dalam periuk,masukkan gula dan sedikit garam.Kacau rata dan masak hingga mendidih.Kecilkan api dan masak sekejap lagi.Masukkan bancuhan tepung jagung dan cuka makan.
  • Kacau rata dan masak hingga pekat.Matikan api dan tabur bijan sebelum di hidangkan bersama popia.



2 ulasan:

  1. sedap tu kak..baru-baru ni ada buat juga..tapi versi roti gulung ketam.

    BalasPadam