Puding coklat buat berbuka...puding yang mudah sahaja ,sedap di makan sejuk-sejuk.Saya gunakan susu cair untuk kuahnya di tambah dengan sedikit locong berwarna kuning sebagai hiasan.
PUDING COKLAT
Resepi:Suzaina Yahaya/Majalah Saji september 2010
Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
200 gm gula (saya letak gula ikut kemanisan sesuai)
650 ml air
10 gm serbuk agar-agar
1 sudu tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
1/2 tin susu cair
1 biji telur
Cara membuatnya
- Masak air bersama agar-agar dan gula hingga larut.
- Kemudian satukan telur,tepung kastard,susu cair,mentega,esen vanila dan serbuk koko.Pukul sedikit agar ianya sebati.
- Selepas itu,masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi dan kacau rata.di atas api perlahan hingga mendidih.
- Tapiskan dan masukkan ke dalam acuan pilihan dan sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam peti sejuk.
- Bila sudah beku,keluarkan dari acuan kemudian curahkan susu cair selebihnya untuk di makan bersama puding.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan