Jumaat, 4 Julai 2014

PUDING ROTI BIJIRIN CIP COKLAT

A-Salam buat semua...
Puding roti yang saya buat ni menggunakan roti perang atau roti bijirin penuh yang kalau di makan begitu sahaja amat tawar sekali rasanya.Selepas di proses buat puding roti barulah boleh di makan dengan menambahkan sedikit rasa.Puding roti ini tidak di buang tepi-tepinya.

PUDING ROTI BIJIRIN CIP COKLAT
Resepi:AkuBukan Masterchef/ABM.Thanks

Bahan-bahan
12 keping roti bijirin di buang tepinya
mentega untuk di sapu pada roti
350 ml susu segar
200 ml susu pekat
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
coklat cips secukupnya  
** saya menggunakan coklat cips butterscotch
keju cheddar parut     saya tambah

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 180'c.
  • Sapu roti dengan mentega dan susun dalam loyang(saya menggunakan loyang kecil-kecil).Roti juga boleh di koyak-koyakkan.
  • Di atas lapisan pertama ,taburkan coklat cips.Letakkan roti di lapisan kedua.Ulang langkah ini sehingga siap.
  • Di dalam mangkuk,pukul telur,susu segar,susu pekat dan esen vanila hingga sebati.
  • Kemudian curahkan perlahan-lahan ke dalam loyang berisi roti tadi.Biarkan selama 15-20 minit.
  • Akhir sekali tabur coklat cips dan keju cheddar parut di atasnya.
  • Bakar di dalam oven selama 30 minit.Jika sudah siap,sejukkan dahulu baru di masukkan ke dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan