style="text-align: center"

Khamis, 21 Ogos 2014

KEK CHIFFON COKLAT

 As-Salam buat semua...
Try buat Kek Chiffon coklat pula,untuk makanan sampingan waktu petang dan malam.Malam-malam kalau tidur lewat,perut mula lah berkeriut nak makan.Tu yang tahan nak kurus,asyik makan saja...

KEK CHIFFON COKLAT
Resepi :Tiffin biru.blogspot.Thanks

Bahan-bahan
4 biji kuning telur gred A
135 ml air
85 ml minyak jagung atau minyak masak
1/4 sudu teh garam halus
100 gm gula halus
135 gm tepung gandum
15 gm serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
1 suud teh baking powder

Bahan B
4 biji putih telur gred A
90 gm gula halus
secubit cream of tartar

Cara membuanya
  • Panaskan oven pada suhu 175'c.Satukan tepung gandum,serbuk koko,baking powder dan garam,gaul rata dan ayak.
  • Satukan kuning telur bersama gula halus(bahan A).Kacau rata dan tuang air,kacau hingga gula larut.
  • Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati.Tuang minyak dan esen vanila,kacau hingga sebati dan ketepikan.
  • Putar putih telur hingga kembang,masukkan gula halus(bahan B) dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
  • Camputkan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup- balik hingga sebati.
  • Tuang dalam acuan tin chiffon yang bersaiz 23 cm(jangan sapu mentega pada tin) dan bakar selama 45-50 minit hingga kek masak.
  • keluarkan dari oven dan terbalikkan tin chiffon serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan seperti itu sehingga betul-betul sejuk.
  • Bila kek sejuk,sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya.Buat sama juga untuk bahagian dasarnya,keluarkan kek dari tin dan potong .
  • Siap untuk di hidangkan.

4 ulasan:

  1. Best juga buat kek cifon untuk minum petang atau kunyah waktu malam kan kak ..sya x pernah lagi buat cifon kek ni..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. try la buat tapi tak kenyang sebab ia ringan sangat..

      Padam
  2. waduh ada chiffon cake wangi dah ni akak dtg nak mamam ni heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. datang la kak noor,sudi2 tengok la yea...

      Padam