Jumaat, 22 Ogos 2014

NASI TOMATO


As-Salam buat semua...
Saya buat Nasi tomato ini setelah terjumpa 2 tin tomato puri dalam kabinet bahan makanan kering ketika membuat '5 S' dapur selepas raya.Masih valid lagi ,entah bila saya beli pun dah tak ingat,banyak sangat makanan tin yang masih belum di gunakan.Makan dengan lauk Ayam masak merah,Acar dan daging salai.'Best nasi ni' kata Azim ,jom tengok resepinya.

NASI TOMATO
Resepi:zalinah.blogspot.com/(Nasi).Thanks.

Bahan-bahan
4 cawan beras Basmathi-rendam 20 minit dan toskan 
5 cawan air   **sukatan air biasanya bergantung kepada jenama beras Basmathi
1/2 cawan susu cair
1 pokok daun ketumbar-hiris
1/2 cawan kismis
2 helai daun pandan
rempah tumis-kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pala
4 sudu besar tomato puri
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak jagung
garam secukup rasa
1 kiub pati ayam     saya tambah

bahan hiris halus
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

 Cara membuatnya
  • Panaskan minyak sapi dan minyak jagung di dalam periuk letrik di atas dapur.
  • Tumiskan rempah tumis,daun pandan ,daun ketumbar dan bahan yang di kisar hingga layu.Masukkan air,susu cair,tomato puri dan sos tomato dan kiub pati ayam..Kacau rata.Angkat dari api dapur.
  • Masukkan beras,daun pandan dan garam(jika perlu).Tekan dan biar nasi masak.
  • Angkat penutup dan masukkan kismis.Gaul dan tutup balik.Biar sebentar dan 'keep warm".
  • Sedia untuk di hidangkan.

3 ulasan: