style="text-align: center"

Jumaat, 21 November 2014

MONGOLIAN BEEF

Mongolian Beef
“Thin slices of flank steak, minced fresh garlic and ginger, dark brown sugar and soy sauce. Toss it all together and 30 minutes later you’ll be “chowing” down on a DIY  takeout, instead of waiting for the delivery guy.”-Kelley senyei.So what is Mongolian Beef ?. Its a chinese-american restaurant dish made up of sticky slices of beef which have been previously fried in oil to crisp them up, then served with a savoury sauce. You have to try it, ...best sangat!..
There are 3 parts to the Mongolian Beef recipe.First you fry the beef, then you make the sauce, then you cook your vegetables. Put everything aside and when you are ready you simply warm the three together and garnish....Pakcik Google
Banyak kali dah saya buat Mongolian beef yang menjadi kesukaan anak-anak.Selalunya  saya buat ikut bahan yang ada di dapur.Resepi di bawah telah di ubah-suai oleh saya,tambah situ-sini.. daun bawang tak ada,saya ganti dengan bawang besar dan tambah lada hijau.Best jugak..let's try masak..

MONGOLIAN BEEF
Olahan:daridapursuzana
Sumber:Mongolian kitchen.thanks

Bahan-bahan
daging batang pinang
1/2 sudu teh halia cincang
1 sudu besar bawang putih cincang
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan air     tak letak
2/3 cawan gula perang      letak 2 sudu besar
1/4 cawan tepung jagung
daun bawang
minyak sayur

saya tambah
2 sudu besar sos cili
serbuk cukup rasa Maggi
1/2 biji bawang besar
1 biji lada hijau dan lada merah
*bunga kubis,capsicum  optional

Cara membuatnya
  • Potong daging batang pinang nipis-nipis dan perapkan dengan kicap manis,gula perang dan tepung jagung.
  • Biarkan selama 30 minit.Goreng dengan minyak sayur.Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak sayur dengan api sederhana,masukan halia dan bawang putih cincang.
  • Tumis sampai naik baunya.
  • Masukkan daging tadi dan sos cili.Gaul rata.
  • Tambah bawang besar dan lada hijau/merah.Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.

2 ulasan:

  1. mongolian beef ni rupa macam daging kicap kan kak tapi rasanya mungkin lain sikit la kan..

    BalasPadam