style="text-align: center"

Isnin, 8 Disember 2014

DOUBLE CHOCOLATE BROWNIES

As-Salam buat semua..
Stress betul petang tadi,baru lepas uli roti guna tangan dah 20 minit,tapi tak perasan dah terguna yis yang tarikh luputnya 31Disember,apalagi adunan tak naik langsung lepas 30 minit di perap,jadilah hadiah untuk cik tong!.Nak hilangkan stress saya tinggalkan dapur..nanti esok-esok saya buat kembali roti tu..bila hati dah sejuk!~.Biasanya dapurlah tempat hilangkan stress,petang ni sebaliknya pula..
Resepi seterusnya dalam cuti sekolah ni..kesukaan anak-anak- apalagi ,Brownies coklat la.Lepas ni kena buat lagi sebab ada repeat order.Lagipun saya tak gandakan adunan kerana baru pertama kali buat,takut tak menjadi.Nantilah kalau senang-senang masa tidak bertugas nanti saya akan buat lagi..

DOUBLE CHOCOLATE BROWNIES
Sumber:Aku. Zack.thanks 

Bahan-bahan
5 sudu besar/90 gm mentega tanpa garam
6 oz/170 gm semisweet coklat
*jika guna coklat masakan kurangkan gula ke 2/3 cawan
1/4 cawan/25 gm serbuk koko
3/4 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh baking powder
1 cawan gula     saya gantikan dengan gula perang
2 biji telur gred A
2 sudu teh esen vanila
coklat cip/badam cincang-optional 

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'c.
  • Sapukan mentega pada dasar dan keliling loyang 8" segiempat sama dengan kertas kalis minyak,biarkan kira-kira 2" terkeluar dari sisi loyang.
  • Sapu mentega pada kertas kalis minyak,ketepikan.
  • Masukkan mentega,coklat dan serbuk koko dalam bekas tahan panas dan panaskan secara double boiler.
  • Cairkan semua bahan sampai sebati,ketepikan dan biarkan sejuk sedikit.
  • Dalam bekas lain,ayak tepung ,baking powder dan garam.Ketepikan.
  • Dalam pengadun,putar telur,gula dan esen vanila hingga kembang dan keputihan(dalam 4 minit).Masukan adunan coklat tadi dan putar hingga sebati.
  • Masukan tepung yang di ayak,putar sebati.
  • Tuangkan adunan dalam loyang,ratakan bahagian atas dengan spatula.Taburkan coklat cip/badam cincang.
  • Bakar selam 35 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dalam loyang selama 15 minit sebelum di potong atau sejukkan dahulu di dalam peti sejuk sebelum di potong.

2 ulasan: