Kerepek Ngaku tahun ni kembali lagi,sekali sahaja dalam setahun baru jumpa time Chinese New Year ni.Pastu ada pula dua orang peminat tegar Kerepek Ngaku kat rumah ni,siap suruh buat penambah-baikkan dari segi rasanya(saya tambah sedikit gula dan serbuk cheese).Ralit sahaja time mengunyah tu,kepingan nipis yang rangup,payah nak berhenti kalau dah pegang sekeping.Kalau sapa-sapa yang tak kenal Ngaku boleh search kat google imej ye,layan diri.. sekarang ni kita nak layan krupp...krappp
KEREPEK NGAKU
Sumber:HaNa's FamiLy thanks
Bahan-bahan
- Ngaku /arrowhead secukupnya
- Garam dan air -air garam
- Minyak utk menggoreng secukupnya
- serbuk cheese saya tambah
- gula kastor saya tambah
Cara-cara
- Kupas kulit ngaku.Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
- Panaskan minyak.Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
- Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
- Dah sejuk sedikit,gaul dengan sedikit gula kastor dan taburkan serbuk cheese.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan