style="text-align: center"

Rabu, 18 Februari 2015

KEREPEK NGAKU

As-Slam buta semua..
Kerepek Ngaku tahun ni kembali lagi,sekali sahaja dalam setahun baru jumpa time Chinese New Year ni.Pastu ada pula dua orang peminat tegar Kerepek Ngaku kat rumah ni,siap suruh buat penambah-baikkan dari segi rasanya(saya tambah sedikit gula dan serbuk cheese).Ralit sahaja time mengunyah tu,kepingan nipis yang rangup,payah nak berhenti kalau dah pegang sekeping.Kalau sapa-sapa yang tak kenal Ngaku boleh search kat google imej ye,layan diri.. sekarang ni kita nak layan krupp...krappp

KEREPEK NGAKU
Sumber:HaNa's FamiLy thanks

Bahan-bahan
  • Ngaku /arrowhead secukupnya
  • Garam dan air -air garam
  • Minyak utk menggoreng secukupnya
  • serbuk cheese    saya tambah
  • gula kastor     saya tambah

Cara-cara
  • Kupas kulit ngaku.Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
  • Panaskan minyak.Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
  • Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
  • Dah sejuk sedikit,gaul dengan sedikit gula kastor dan taburkan serbuk cheese.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan