As-Salam buat semua...
Buat puding untuk untuk penyejuk mulut dan penyejuk hati...saya peminat puding selamanya tapi dalam dua tahun ni,saya kurangkan makan puding yang manis-manis.Kalau saya buat,adjust juga sukatan gula atau susu manis di dalamnya biar agak-agak kurang manis sedikit.Tapi namanya pun puding,kalau tak manis tak sedap pula lah kan!.untuk versi sendiri boleh lah.Kalau buat untuk tetamu tentu kena buat semanis rasa.
PUDING KASTARD JAGUNG KOKTEL
Sumber:Zara Baking thanks
Bahan-bahan
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis dalam tin /sweet cream corn
3/4 cawan gula pasir saya letak 1/2 cawan
1 1/2 cawan susu cair atau santan.
sedikit garam saya tambah
bahan tambahan
1 cawan buah koktel optional
Cara membuatnya
- Letakkan buah koktel ke dalam loyang atau bekas acuan kecil-kecil jika mahu membuat Puding kastard jagung koktel.Ketepikan.
- Campurkan kesemua bahan untuk puding ke dalam periuk dan kacau sebati.
- Letakkan di atas api sederhana dan sentiasa kacau terus menerus sehingga adunan pekat dan berkilat.
- Angkat dan masukkan ke dalam loyang /bekas acuan kecil tadi.
- Sejukkan sebentar,baru lah di masukkan ke dalam peti sejuk.
sedapnya..lama wana tak buat puding ni..
BalasPadammusim-musim panas ni sedap juga makan puding yang sejuk ,Wana
Padam