Khamis, 16 April 2015

PUDING KASTARD JAGUNG KOKTEL

As-Salam buat semua...
Buat puding untuk untuk penyejuk mulut dan penyejuk hati...saya peminat puding selamanya tapi dalam dua tahun ni,saya kurangkan makan puding yang manis-manis.Kalau saya buat,adjust juga sukatan gula atau susu manis di dalamnya biar agak-agak kurang manis sedikit.Tapi namanya pun puding,kalau tak manis tak sedap pula lah kan!.untuk versi sendiri boleh lah.Kalau buat untuk tetamu tentu kena buat semanis rasa.

PUDING KASTARD JAGUNG KOKTEL
Sumber:Zara Baking  thanks

Bahan-bahan
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis dalam tin /sweet cream corn
3/4 cawan gula pasir     saya letak 1/2 cawan
1 1/2 cawan susu cair atau santan.
sedikit garam     saya tambah

bahan tambahan
1 cawan buah koktel    optional

Cara membuatnya
  • Letakkan buah koktel ke dalam loyang atau bekas acuan kecil-kecil jika mahu membuat Puding kastard jagung koktel.Ketepikan.
  • Campurkan kesemua bahan untuk puding ke dalam periuk dan kacau sebati.
  • Letakkan di atas api sederhana dan sentiasa kacau terus menerus sehingga adunan pekat dan berkilat.
  • Angkat dan masukkan ke dalam loyang /bekas acuan kecil tadi.
  • Sejukkan sebentar,baru lah di masukkan ke dalam peti sejuk.
 

2 ulasan: