Today...hari masuk dapur sebab dah lama tak masak.Sebelah pagi saya habiskan masa dengan buat Brownies untuk kakak,Kek gula hangus untuk my bodyguard dan masak udang untuk abang Amzar.
Here is the recipe..
UDANG GORENG TOM YAM
Sumber:Majalah Saji April 2015
Bahan-bahan
400 gm udang -dibersihkan
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar tepung beras
2 ulas bawang putih-cincang
5 tangkai cili padi-ketuk
1 tangkai cili merah-hiris
1 batang serai-hiris
3 cm lengkuas-ketuk
1/2 labu bawang besar-potong kasar
2 sudu besar pes tom yam
4 sudu besar sos cili thai
1/2 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
5 sudu besar air
1 sudu besar jus limau nipis
4 tangkai daun ketumbar-potong 2 cm.
Cara membuatnya
- Gaul udang dengan garam dan tepung beras.
- Goreng garing selama 4 minit.Ketepikan
- Panaskan minyak,tumis bawang putih,bawang besar,cili padi,cili merah,serai dan lengkuas.Kacau sebentar.
- Masukkan sos,pes tom yam dan air.Didihkan sebentar hingga agak kering.
- Masukkan udang,kacau hingga bergaul rata.
- Masukkan jus limau,sos ikan,serbuk pati ayam dan gula.Gaul sebati.
- Akhir sekali,masukkan daun ketumbar.Angkat dan hidangkan.
udang goreng tomyam....boleh cuba resipi ni...yummyyy!!!
BalasPadam