style="text-align: center"

Sabtu, 16 April 2016

GRAPES CREAM CHEESE PINWHEEL PASTRIES

Assalam buat semua..
Masa blog walking dalam dapur alam maya jumpa pula resepi Rasberry cream cheese pinwheel Pastries ni.
ia mudah dan ringkas sahaja
Resepi asal menggunakan buah Raspberry.Mana nak cari kat Kota Bharu ni..
Jadi saya tukar ke buah anggur merah yang kebetulan dah ada dalam simpanan.Nama resepi pun suka-suka saya tukar.
boleh di buat breakfast,dessert dan juga snek.
Harus mencubanya sebab ...sedap!
Resepi asal ada kat www.justataste.com.
Let's try baking..

Bahan-bahan
8 oz (250 gm)cream cheese-di lembutkan
1/3 cawan gula
2 sudu teh jus lemon
1 sudu teh lemon zest
2 sudu teh esen vanila
frozen pastri puff secukupnya
1 1/2 cawan buah raspberry-saya tukar dengan buah anggur
1/2 cawan jem raspberry-tak letak
1 biji telur
gula/optional

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 170'c dan alas loyang dengan baking sheet.
  • Dalam bekas,pukul cream cheese hingga lembut.
  • Tambahkan gula,jus lemon dan lemon zest.Pukul sebati. Ketepikan.
  • Ambil pastri puff dan letakkan di atas baking sheet tadi.
  • Dengan menggunakan garfu,cucuk setiap keping pastri puff .
  • Ambil cream cheese tadi dan paipkan bulatan di tengah-tenagh pastri puff.
  • Letakkan jam Raspberry di atas adunan cream cheese dan kemudian letak anggur 4 biji di atasnya.
  • Dengan menggunakan pisau buat empat keratan di bucu  dari bahagian tengah menuju ke tepi luar pastri puff.(boleh rujuk kat blog Just A Taste)
  • Jangan potong hingga tengahnya di mana terdapat adunan cream cheese.
  • Ambil kesemua keratan bucu dan tekan di atas buah anggur .
  • Buat sehingga habis pada kepingan yang lain lagi.
  • Kacaukan telur dan campur dengan sedikit air,kemudian sapu di atas setiap kepingan yang sudah siap.
  • Boleh taburkan gula jika suka.
  • bakar di dalam oven selama 15-20 minit atau sehingga puff bertukar perang.

4 ulasan:

  1. शिवपाल के शिकार बने युवा नेताओं को मिला अखिलेश का ‘वीटो’
    Readmore todaynews18.com https://goo.gl/YE0Wyp

    BalasPadam
  2. शिवपाल के शिकार बने युवा नेताओं को मिला अखिलेश का ‘वीटो’
    Readmore todaynews18.com https://goo.gl/YE0Wyp

    BalasPadam