Ahad, 14 Mei 2017

CHILLED MANGO CHEESE CAKE

 


Assalam buat semua..
Ni baru pertama kali buat Chesse cake jenis tak payah bakar..mudah juga cara membuatnya.
Sekarang ni masih musim mangga kat Kota Bharu boleh lah cuba buat..
Kalau buat lagi saya nak mekap cantik-cantik sikit pada kek ni .
Let's try buat

Bahan-bahan

200 gm biskut Marie
100 gm mentega,dicairkan
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
2 biji mangga masak- satu dadu,satu lagi buat puri
1 1/2 sudu besar gelatine halal
125 ml air suam
200 ml whipping cream.

Cara membuatnya

  • Biskut marie di kisar halus kemudian masukkan mentega cair sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang boleh di kepal.
  • Masukkan dalam tin spring form berukuran 8 inci dan tekan padat-padat.
  • Sejukkan dalam freezer.
  • Putar Cream cheese dengan gula halus hingga berkrim.
  • Masukkan puri mangga tadi dan putar rata.
  • Dalam bekas lain,putar Whipping cream hingga kembang.
  • Masukkan ke dalam bancuhan keju tadi.Gaul rata menggunakan spatula.Ketepikan.
  • Gelatine halal di bancuh bersama air suam,kacau hingga larut dan kelihatan jernih.
  • Tuang ke dalam adunan cheese tadi,kacau rata dan masukkan setengah mangga dadu tadi.
  • Tuang ke dalam loyang yang ada base biskut tadi dan ratakan.
  • Letakkan mangga dadu selebihnya di atas kek.
  • Simpan semula dalam peti ais bahagian bawah pula selama3-4 jam.
  • Keluarkan dari loyang dan bolehlah di hidangkan.Potong dengan pisau yang di celup dalam air panas.

1 ulasan: