Jumaat, 15 Mei 2020

PUDING FRUITI

Assalam buat semua..
23 Ramadan
Puding ini menggunakan buah-buahan segar seperti tembikai,Mangga dan Kiwi.
Buah-buahan lain pun boleh juga atas pilihan sendiri.
Buah dalam tin pun sesuai juga jika tiada buah segar.
Saya buat Puding ini sebagai dessert untuk berbuka puasa.
Let's try buat.

PUDING FRUITI

Bahan lapisan atas
Agar-agar serbuk(10 gm.)
900 ml.air
gula secukup rasa
potongan buah-buahan segar(tembikai,mangga ,kiwi dan lain-lain)

Bahan lapisan bawah
Agar-agar serbuk(10gm.)
700 ml.air
1 tin susu cair
susu pekat manis atau gula secukup rasa
sedikit garam
pewarna jika suka

Cara membuatnya

  • Masak lapisan buah(atas) dahulu.
  • Bila mendidih,matikan api dan masukkan agar-agar ke dalam acuan sesuai.
  • Masukkan buah-buahan potong dan sejukkan.
  • Masak lapisan bawah hingga mendidih.
  • Bila lapisan atas telah beku,goreskan dengan garfu.
  • Tuang lapisan bawah yang panas perlahan-lahan.
  • Sejukkan dahulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.

3 ulasan: