Khamis, 28 Mei 2020

ROTI KERCA

Assalam buat semua
5 Syawal dan Selamat Hari raya Aidil Fitri buat semua.
Sambutan hari raya tahun ini serba ringkas sahaja,lagipun saya bertugas pada hari raya kedua.
Tiada kunjung-mengunjung dan tiada orang datang ke rumah.
Tapi saya menyediakan sedikit juadah untuk anak-anak seperti sebiji Kek Pandan Gula Melaka,Bakso,Mango Float dan Roti kerca.
Semestinya tak lupa juga biskut raya yang di buat awal-awal lagi.

Roti Kerca di katakan hidangan yang cukup popular di kalangan kerabat diraja dan bangsawan.
terutama di utara satu ketika dulu.
Ia seperti lempeng yang di makan dengan kuah Kari daging cincang serta bawang goreng dan daun bawang.
Roti kerca yang saya buat ni di makan dengan Kari ayam atas permintaan anak-anak.
Resepi dari Siti Nurhaliza.
Let's try buat.

ROTI KERCA

Bahan
1/2 kg.tepung gandum
3 biji telur
air
garam

minyak sapi

Cara membuatnya

  • Kacau sebati semua bahan kecuali minyak sapi dan kisar halus dalam blender.
  • Pastikan bancuhan betul-betul cair.
  • Sapu sedikit minyak sapi pada kuali non-stick.
  • Letak satu senduk bancuhan tepung dan ratakan pada kuali.
  • Biar sehingga masak,angkat dan ketepikan.
  • Gulung roti tersebut dan gunting serong.
  • Sedia di makan dengan Kari daging cincang.

2 ulasan:

  1. Cantiknya kejadian roti kerca!
    First time saya tengok ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terimakasih Amiey..saya ni first time juga buat.Alhamdulillah anak-anak suka.

      Padam